Gebelik Dönemindeki Gastrointestinal Rahatsızlıklar Nelerdir?

Gebelik Dönemindeki Gastrointestinal Rahatsızlıklar Nelerdir?

 

 

             Gebelikteki hormonal değişiklikler, gastrointestinal transit süresinin yavaşlamasına neden olur böylece daha fazla besin fetus için kullanılabilir. Ancak bu ; daha fazla mide bulantısı, kusma, kabızlık ve mide ekşimesine neden olur.  Normal olmasına rağmen rahatsız edici ve bazen de tehlikeli olabilmektedir

          1.Bulantı ve Kusma

Gebelikte bulantı ve kusma problemleri erken gebelik döneminde sık rastlanılan sıkıntılı bir sendromdur. Genelde, ilk trimester (ilk 3 aylık dönem) sırasında gerçekleşir. NVP’nin nedeni belirsizdir ;ancak muhtemelen insan koryonik gonadotropin (hCG), östrojen ve progesteron düzeylerindeki değişikliklerle birlikte bir genetik yatkınlık içerir. Çoğunlukla “sabah bulantısı” olarak bilinmesine rağmen, gündüz veya gece herhangi bir zamanda da oluşabilir.

*1. trimester bulantısı sık aralıklarla küçük miktarlarda sıvı  ve besin tüketerek,

* Kızarmış, baharatlı, yüksek yağlı besinlerden kaçınarak düzelebilir.

* Bazı gebelerde karbonhidratlı besin tercihi bu dönemde artabilmektedir. Peynirli tost veya leblebi-ayran tüketimi bu dönemde yarar sağlayabilir.

Zencefil tüketimi, bulantısı olan gebeler için kullanılabilmektedir. Muhakkak kullanılmadan önce doktorunuza danışınız.

2. Mide ekşimesi

Mide ekşimesi gebelikte sık görülmektedir. Gebelik hormonlarının alt özafagus sfinkteri ve gastrik boşalma üzerindeki etkisinden kaynaklanabilir.

Mide ekşimesini azaltmak için;

*  Başı hafif düzeyde yükselterek uyumak,

* Yemek yedikten sonra hemen uzanmanın önlenmesi,

* Az ve sık öğün tüketimi

* Asitli içecek tüketiminden uzak durulması,

* Tahriş edici olabilen çikolata, baharatlı besinler ve kafeinden uzak durulması gerekmektedir.

 

 3. Konstipasyon

Yeterli sıvı ve lif tüketemeyen hamilelerde  çoğunlukla 3.trimesterde uterusun ağırlığı rektum üzerinde baskı  yaptıkça  oluşur, bu durum ilerleyen safhalarda hemoroit oluşumuna sebep olabilmektedir.

*Günde  3 litre su tüketimi,

* Düzenli fiziksel egzersiz,

* Yüksek posalı besinlerin tüketimi (sebze, meyve, kurıbaklagiller, kuru meyve) konstipasyon oluşumunu azaltmaktadır.

4. Pityalizm

Pityalizm, genellikle tükrük salgısının aşırı miktarda salgılanması ile tanımlanır. Yutma, tat alma, uyku ve konuşma hissini etkileyebilir ancak fetus için tehlikeli görünmez. Pityalizmde sakız ve pastil kullanımı ve sıvıların sınırlandırılması yararlı olabilmektedir.

5. Diyare

Diyare; gıda kaynaklı enfeksiyonlar, irrıtabl bağırsak sendromu veya diğer nedenlerin sonucunda oluşabilmektedir. Bu dönemde özellikle sebzeler iyi yıkanmalı , meyvelerin kabuğu soyulup tüketilmelidir. Etin iyi pişirilmesi gerekmektedir. Enfeksiyon kaynakları çoğunlukla besinlerdir. Akut diyare vücuttan önemli elektrolitlerin kaybı ile sonuçlanabilen şiddetli dehidratasyona sebep olabilmektedir. Sıvı tüketimi hamilelerde dehidratasyonun önlenmesinde en önemli tedavidir.